Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Politike i praksa inkluzivnog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi

Regionalna konferencija "Politike i praksa inkluzivnog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi", uz prisustvo 170 učesnika iz desetak zemalja, održana je u Beogradu.
Konferencija je organizovana kao završni deo projekta Monitoring i evaluacija inkluzivnog obrazovanja, koji realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetska banka, uz podršku UNICEF -a, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Fonda za otvoreno društvo.
Na skupu su govorili ministar prosvete Srđan Verbić i šef Kancelarije Svetske banke za Srbiju Toni Verheijen a u uvodnim izlaganjima obratili su se i Jelica Colić, zadužena za obrazovanje i socijalna pitanja ispred delegacije Evropske unije u Srbiji, Severine Leonardi, zamenica predstavnika UNICEF u Srbiji, Jadranka Jelinčić, direktorka Fondacije za otvoreno društvo i Žarko Šunderić, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.
Među 170 učesnika iz desetak zemalja, bili su predstavnici međunarodnih institucija i organizacija, regionalnih ministarstava i organizacija civilnog društva, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.
Iskustva i primere prakse u implementaciji inkluzivnog obrazovanja predstavili su brojni eksperti iz zemlje i sveta (Regionalna kancelarija UNICEF -a iz Ženeve, predstavnici Evropske agencije za posebne potrebe i inkluzivno obrazovanje, profesor sa Fakulteta za obrazovanje sa Novog Zelanda, predstavnici inspektorata Kraljevine Holandije, Fondacija za otvoreno društvo iz Velike Britanije...).
U dve plenarne sesije visoki zvaničnici govorili su o politikama inkluzivnog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, zajedničkoj posvećenosti, statusu reformi, predstaviti najbolje međunarodne prakse u ovoj oblasti.
Nakon uvodnog dela, na konferenciji se radilo u četiri panela na ključne teme vezane za budućnost i razvoj inkluzivnog obrazovanja u našoj zemlji, uspostavljanje sistema monitoringa i evaluacije inkluzivnog obrazovanja, značaj ranog uključivanja u predškolsko vaspitanje i obrazovanje i pravovremene podrške deci iz osetljivih grupa za dalje napredovanje i učešće u daljem obrazovanju, škole u akciji - inspirativne inkluzivne prakse u radu škola.
Predstavnici organizacije Pomoć porodici, koja pruža ekspertsku podršku i savetovanje u oblasti socijalne inkluzije i rada sa decom sa smetnjama u razvoju, prisustvovali su ovom, za Srbiju značajnom događaju.