Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Članak "Dete je ključ života i odgovornost svakom roditelju", Delfina Stojković

Iako nije čula za Komenskog, Vigotskog i Pijažea, Delfina nam pokazuje da je za podizanje deteta dovoljan zdrav razum i ljubav. Ipak, u praksi vidimo da danas i jedno i drugo često nedostaje. Povodom 10 godina od objavljivanja čuvene knjige Pišem ti pismo po istinu - Delfina, Delfina Stojkovic nam danas piše o vaspitanju dece i o njenoj borbi... Tekst je u nastavku:


📔📔DETE JE KLJUČ ŽIVOTA I ODGOVORNOST SVAKOM RODITELJU. 27.10.2018, Beograd

U tinejžerskom dobu sam volela da posmatram malu decu u parku i u početku nisam verovala da ču biti majka. Verovatno jer nije došao taj pravi. Želela sam dobrog, poštenog, vrednog saputnika. Džabe zgodni mladići ako im je glava prazna. I našla sam šta sam tražila - Dalibora! 
Godinu dana posle venčanja dobili smo preslatko maleno stvorenje koje mi je ključ života... Deca su ključ koji vam otvara vrata novog života. Deca su slatka, medena, a i lukava. Takodje i pametna. Ali roditeljima je dužnost da brinu o njima- fizički, materijalno i da im posvete pažnju i ljubav... 
Ja imam četvorogodišnju devojčicu kojoj smo dali ime Saška. Zanimljiva je, voli da uči, voli da vozi bicikl, voli da juri za loptom. Isto kao ja u detinjstvu. Kad joj kažem da ne skače sa kreveta, da ne padne, moram da joj ponavljam tri puta, ili kad joj kažem da deli bombone deci u našoj zgradi, ona neče i neče. Takva su deca jer se ne rode da sve znaju. To je velika odgovornost i meni je bilo teško. S vremenom sam navikla, jer svako dobro poznaje svoje dete. Kad pravim kolače ili kafu i zovem komšije, a ona vidi šta radim. Sutra če isto i ona to da radi, a ne da meditira, a ja da radim sama. 
U početku je kao da je pred vas stavljen zadatak ogroman, ali to je zadatak da ispraviš dete na pravi put jer ne zna…i da bude dobar ćovek, da oslika vašu sliku u sebi. Ponosni su roditelji, oni koji vide kod svog deteta svoje manire... Ovo je zadatak koji se vrši s puno pažnje, razumevanja, a i s ljubavlju!
Deca su čudo i radost svakom roditelju! ❤️ Delfina Stojković  FOTO