Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Dom zdravlja Zemun je obeležio 40 godina rada Razvojnog savetovališta

Dom zdravlja Zemun je obeležio 40 godina rada Razvojnog savetovališta.
 
Naša organizacija i DZ Zemun imaju dugogodišnju saradnju. U svom obraćanju dr Stevan Nestorov je direktorki i zaposlenima čestitao jubilej i podsetio na programe naše organizacije koji su realizovani u saradnji sa Domom zdravlja Zemun: Projekat prevencije i zaštite zuba kod dece; Projekat zdravstvenog vaspitanja dece sa oštećenjem sluha; Programi rane intervencije koje je pokrenula naša prim.dr Ljiljana Abramović Savić, pedijatar; Projekat podrške deci sa smetnjama u razvoju u inkluziji (na fotografiji se mogu videti uramljene priče o slikama na zidovima prostorija pedijatrije)...
Skup su pozdravili državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije Prof.dr Predrag Sazdanović, državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Milka Milovanović-Minić, kao i direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Doc dr Verica Jovanović.
Skupu su prisustvovali i predstavnici Opštine Zemun, UNICEF-a, PIO fonda, NVO -Udruženje Roditelj i Prijatelji dece Zemuna , kao i predstavnici PU "Sima Milošević" Zemun, OŠ " Sava Jovanović Sirogojno", OŠ "Radivoj Popović", Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" kao i timovi Razvojnog savetovališta i Savetovališta za mlade.
Koleginica Irena Stanković Janković, logoped DZ Zemun, je istakla da su razvojna savetovališta posebni centri pri Službi za zdravstvenu zaštitu dece koja okupljaju jedan multidisciplinarni tim - pedijatra sa med.sestrom u timu, logopeda, defektologa - oligofrenologa, psihologa, socijalnog radnika i nutricionistu. U zavisnosti od potreba deteta uključuju se i fizijatri, stomatolozi, psihijatri i druge specijalnosti.
Direktorka DZ Zemun je rekla da se savetovalište Doma zdravlja Zemun može pohvaliti sa izuzetnim rezultatima rada, tj zahvaljujući ranim intervencijama, prosek dece koja ostaju sa razvojnim problemima ( sa hendikepom), a na osnovu praćenja od 1991.godine do 2021.godine je 0,63% u odnosu na ukupan broj rođene dece registrovane u Domu zdravlja Zemun. Taj procenat se u svetu kreće od 3-5%.
Cilj postojanja razvojnih savetovališta je pravovremeno prepoznavanje razvojnih odstupanja i uključivanje dece u program rane intervencije.