Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Seminar "Pristup genaraciji Z i generaciji Alfa" u Makedoniji

Seminar "Pristup genaraciji Z i generaciji Alfa" u Makedoniji

Kada kažemo "Generacija Z", misli se na popularan naziv kojim su finansijski analitičari prozvali sve rođene posle 1990. godine, i opisali ih kao generaciju koja "neće zapamtiti nijednu reč pre savladavanja tehnologije". Onda, svi rođeni posle 2010. godine smatraju se pripadnicima "Generacije Alfa". 
Svake nedelje, širom sveta, rodi se 2,5 miliona "pripadnika" te nove generacije, a jedno od obeležja im je što će odrastati uz tablet uređaje u ruci, nikada neće živeti bez pametnog telefona, i biće im "prirodno" da svaku misao prilagode internetu u roku par sekundi. Masovne tehnološke promene “Generaciju Alfa” učiniće najprilagodljivijom ikad.
Ipak, ova pojava stručnjacima predstavlja poseban izazov. Kako prilagoditi nastavu i učenje ovim generacijama i kako ih pripremiti za zanimanja koja danas još uvek ne postoje? Zašto sve veći broj dece ima odstupanja u rastu i razvoju, odnosno disharmoničan razvoj?
O svemu tome govorili smo na seminaru koji je održan na Filizofskom fakultetu u Skopju u Makedoniji. Program seminara su realizovali dr Stevan Nestorov i dr Violeta Nestorov, iz organizacije Pomoć porodici, Srbija, koji su govorili o disleksiji, disgrafiji i o savremenim metodama obrazovanja dece sa smetnjama u razvoju, prof.dr Orhideja Shurbanovska i prof. dr Violeta Arnaudova, iz Instituta za psihologiju Univerziteta “Ćirilo i Metodije”, Mekedonija, Бојана Стојменовик, psihoterapeut iz organizacije Мој психолог i Nade Molerovich, motivacioni govornik, profesor istorije i direktor škole “Goce Delčev " Skopje.
Seminar je organizovan u saradnji organizacija: Udruženje za disleksiju Ajnštajn, Skopje 
Damjan Nikolovski),Brain Genius Kids, Kumanovo Biljana Ivanovska) i Pomoć porodici, Beograd, uz podršku Filozofskog fakulteta u Skopju. 
Foto: Martin Trajanovski