Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Strulni skup „Sjaj i senke hiperaktivnosti“

Sinoć je u Beogradu održan skup „Sjaj i senke hiperaktivnosti“ koji je posvećen poremećaju pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD). Skup je otvorio potpredsednik organizacije “Pomoć porodici” dr Stevan Nestorov koji je rekao da poslednjih 10 godina sprovodimo različite programe edukacije i da sada možemo da kažemo da se tokom tog perioda primećuje da sve veći broj dece ima različite poremećaje u razvoju od kojih se ADHD najčešće javlja i pogađa više od 5% dece. On je takođe rekao da se poremećaj pažnje sa hiperaktivnoću najšeće dijagnostikuje na školskom uzrastu, ali da škola, kao institucija, na žalost nije uspela da odgovori da potrebe ove dece i dece sa disharmoničnim razvojem uopšte.
Nakon obraćanja gospodina Riste Race, u ime Opštine Stari grad koja bila pokrovitelj skupa, predavanje u trajanju od dva sata je održao dipl.ing. Marko Ferek iz Zagreba, predsednik Udruženja “Buđenje” i potpredsednik “ADHD Europe”. On je iz ugla osobe koja i sama ima ADHD prisutnima potpuno osvetlio ovaj poremećaj i posebno istakao da je za decu i mlade sa ADHD-om najvažnija podrška od strane škole. Takođe, dao je i brojna praktična uputstva koja se ovim putem ne mogu preneti, pa smo na kraju zaključili da je skup premašio naša očekivanja. 
Organizator skupa je „Pomoć porodici“, jedna od najstarijih nevladinih organizacija u Srbiji koja ove godine proslavlja 25 godina rada. S obzirom da je osnovna delatnost organizacije „Pomoć porodici“ obrazovanje i da sarađujemo sa brojnim školama i vrtićima, uvideli smo da je deficit pažnje i hiperaktivnost – opterećenje koje danas pogađa sve vise dece sa kojom radimo kao profesionalci, susrećemo ih kao komšije ili prolaznici, ili se pak zatičemo na liniji vatre kao roditelji. Zahvaljujemo se na podršci u organizaciji ovog događaja i kolegi Nebojši Nikoliću iz udruženja “Vitezovi osmeha” iz Novog Sada, kao i koleginici Silvani Plavšić, direktorki Škole za decu sa smetnjama u razvoju “Dragan Kovačević”, Beograd. #adhd

 

Foto album "Slaj i senke hiperaktivnosti"