Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Svetski dan deteta- Saopštenje

СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

 

Пре доста година сам, као студент медицине гледала рађање детета! Сјај и лепота тог тренутка, прелепо мало лице и гласан плач новорођеног детета, радост на лицу мајке и свих који су јој помагали и данас су у мом сећању сачувани као нешто драгоцено и јединствено! Касније сам се радовала рођењу моје деце и унука, радовала сваком рођеном детету ближњих, пријатеља и познаника, једном речију сваком рођеном детету! А све мање их се рађа! Сваке године стрепимо од броја који говори о рођеној деци у тој години и који се на наше очи смањује. 
А ако деце не буде, ко ће да нас радује, да напредује и учи животне вештине да наследи ову нашу лепу земљу? Од зачете деце, новог живота који буја роди се, нажалост, тек свако треће или четврто дете. Остала зачета деца не добијају шансу да се роде, да оставре свој генетски потенцијал! Тек зачети живот се прекида, завршава под медицинским инструментаријем лекара, често и без евиденције да је овај чин урађен! Процедура којим се одобрава прекид трудноће у нашој земљи је веома једноставна. Чак се веома ретко или никада не обави разговор са младом женом или и партнерским паром о томе које штетне последице по здравље жене има насилни прекид трудноће и колико ремети породичне односе.
Дајте шансу зачетој деци да се роде! Ојачајмо породице, прихватимо живот у свој његовој лепоти и снази, са свим лошим и лепим догађајима које носи!
Добро дошли нови малишани, грађани будућности!

Поздрављам вас са здравицом Љубивоја Ршумовића: “Деца ти се рађала!”
др Љиљана Абрамовић Савић, педијатар

Foto