Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Ovo je bila inkluzija

Na raskrsnici Cara Dušana i Filipa Višnjića u neposrednoj blizini Škole za slepu decu „Veljko Ramadanović“ u Zemunu više ne postoje obeležene reljefne staze koje su postavljene 2011.godine, odnosno pešački prelazi za slepe osobe i obeležena pešačka staza koja vodi od škole do raskrsnice.
Taktilne trake za kretanje slepih i slabovidih osoba u zoni raskrsnice i duž pešačkih prelaza nisu ponovo napravljene nakon rekonstrucije asfaltnog sloja koja je završena 20.08.2014. godine. Mašine za sečenje i grebanje asfalta su uništile taktilne trake, a onda je sve presvučeno novim slojem asfalta. Radovi su završeni krajem avgusta 2014. godine, a trake ni do danas, trećeg septembra nisu postavljene. Kako to doživljava slepo dete koje se samostalno kreće ili tek uči ovu veštinu: na jednoj strani raskrsnice staza jednostavno nestaje pred sam pešački prelaz, oštrim rezom, a sa druge strane celom dužinom uz ogradu škole, staze na koje su navikli više uopšte ne postoje. Mnogima je ovo veliki problem, kao na primer Lazaru koji iz Valjeva samostalno uz pomoć belog štapa putuje do škole za slepu decu.
Komadi skinutih traka su posle radova i dalje razbacani po okolnim površinama na kojima je pre radova bila zelena površina pored ulice. Posle svega treba da se zapitamo koliko još treba raditi na podizanju svesti pa da okolina bude pristupačna osobama sa invaliditetom, da mislimo o njima i da čuvamo ono što imamo i što je urađeno za ove ljude. Na žalost ostaje nam da i dalje uvidimo besmisao svega što kao društvo radimo. Školska godina je počela 1. septembra i za slepu decu, kao i za svu drugu. Ovo je prilika da malo bolje razumemo na šta se inkuzija sve odnosi. Nadamo da će se ova horizontalna signalizacija namenjena slepim osobama i deci uskoro ponovo napraviti i da će slepe osobe ponovo moći da se uz pomoć belog štapa kreću samostalno… Foto galerija  www.facebook.com/Krstic.Bilja