Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Inkluzivna radionica "Dan tolerancije"

17.11.2016

Na trećoj inkluzivnoj radionici sa učenicima partnerskih škola OŠ „Sonja Marinković“ i OŠ "Radivoj Popović", održanoj 16.11.2016., obeležili smo Svetski dan tolerancije. Ova radionica je izazvala veliko interesovanje učenika, tako da je ovog puta učestvovalo ukupno 40 učenika. 
Defektolog dr Stevan Nestorov je okupio decu u holu ispred izložbenog panoa, postavljenom povodom obeležavanja Dana tolerancije i u okviru prvog dela edukativne radionice sa okupljenim učenicima razgovarao je o značaju uvažavanja svih vidova različitosti među ljudima. Deca su učestvovala u razgovoru i navodila primere.U radionici je učestvovala i Olga Brdar.pedagog iz OŠ „Sonja Marinković“ a aktivnost je osmišljena kako bi se učenici obučavali i za vršnjačku edukaciju.
Nakon toga, radionica je nastavljena sa ponavljanjem azbuke znakovnog jezika i učenjem najednostavnijih pojmova i fraza. Ovaj deo radionice vodila je naša saradnica defektolog Danijela Merdović, koja je bila veoma zadovoljna lakoćom kojom su deca savladavala osnovne pojmove znakovnog jezika. Deca su naučila kako se rukama pokazuju reči: mama, tata, kuća, škola, nastavnik, direktor, dečak, devojčica i sl.kao i rečenice: Mama volim te, Ja imam kuću i sl. Većina učenika je pokazala da znaju da pokažu svoje ime na znakovnom jeziku.
Gošća na radionici je bila Megumi Hano, student Učiteljskog fakulteta iz Osake koja je demonstrirala pravljenje srca od papira japanskom tehnikom origami. Učenici su puni utisaka otišli sa ove, veoma sadržajne radionice. U ovoj aktivnosti učestvovala je i Aleksandra Grbović prof. likovne kulture iz OŠ „Radivoj Popović“. Gost na radionici bila je i Vesna Ungurović iz Centra "Duga".
Inkluzivne radionice se sprovode u okviru projekta „Pobedimo tišinu zajedno“ koji sprovodi nevladina organizacija „Pomoć porodici“ u partnerstvu sa OŠ „Radivoj Popović“ i OŠ „Sonja Marinković“. Jedan od ciljeva projekta je obogaćivanje sadržaja slobodnog vremena dece koja su smeštena u internatu pri OŠ „Radivoj Popović“ kroz druženje i zajedničko učenje sa decom tipičnog razvoja.

Fotografija sa inkluzivne radionice