Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Poseta Centru za autizam u Osijeku

CENTAR ZA AUTIZAM U OSIJEKU


Tokom učešća na konferenciji koju je organizovao Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, imali smo priliku da nakon radnog dela obiđemo novi Centar za autizam u Osijeku koji se uskoro i zvanično otvara. Delegaciju iz Srbije činili su dr Violeta Nestorov, dr Stevan Nestorov i predsednik Društva defektologa Srbije Siniša Ranković.


Stigli smo na adresu Centra i pred nama se pojavila moderna zgrada plave boje. U dvorištu nas je sačekala koleginica Sanda Zlatarić, direktorka Centra za vaspitanje, obrazovanje i rehabilitaciju Osijek (specijalna škola) pri kom se ova ustanova i otvara. Ona će rukovoditi i novim centrom. Domaćini su nam ukazali i posebnu čast, pa nas je sačekao i glavni arhitekta objekta koji će nam zajedno sa direktorkom sve podrobno objasniti. Prisutni su bili i profersori sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i predsednik Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske dr Zlatko Bukvić.
Centar je u plavoj boji, zbog simbolike vezane za autizam i biće model po kom će se razvijati centri širom Hrvatske. U sastavu centra biće vrtić za decu s poremećajima iz spektra autizma, osnovna škola, poludnevni boravak, celodnevni boravak i stacionarni smeštaj dece iz specijalne škole i dece i roditelja koji dolaze na procenu i ranu intervenciju i koriste posebne apartmane. Uz to pružaće usluge rane intervencije, psihosocijalne podrške, grupne podrške i podrške u integraciji od najranije dobi. U daljem planu je i proširenje usluga i za odrasle osobe sa autizmom.
Krećemo u obilazak objekta, a domaćini nas obasipaju informacijama, brojkama, podacima o programima koji će se sprovoditi… Centar koristi obnovljive izvore energije, u svakoj prostoriji se grejanje kontroliše digitalno prema potrebama dece sa autizmom, stakla su debela 4cm kako bi se sprečila buka sa ulice, zidovi su obloženi posebnim oblogama, kao i podovi. Domar će imati fakultetsku diploma jer je sva oprema najsavremenija koja se može nabaviti, poput kontrole kvaliteta vode u bazenu do informacionog sistema.
Programi koji će se sprovoditi su prilagođeni uzrastu i potrebama dece. Za decu starijeg uzrasta programi su usmereni na sticanje životnih veština pa je sa tim ciljem napravljena posebna kuhinja i trpezarija u kojoj će deca kuvati i služiti hranu. Prostorije nisu klasične učionice i nisu opremljene školskim nameštajem. Za decu najmlađeg uzrasta nude se programi rane intervencije koji su zakonski regulisani i koji se sprovode do pete godine jer, kako kažu, ovde su važni dani i meseci, a ne godine i nema vremena za čekanje kada su u pitanju razne terapije za decu sa autizmom.
Onda nas je interesovala i procedura za otvaranje i finansiranje. Generalno specijalne škole u Hrvatskoj su tranforisane u centre za vaspitanje i obrazovanje. Bili su pod resorom Ministarstva obrazovanja ali s obzirom da pružaju niz terapija i usluga, finansiraju se i od Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne brige, kao i od lokalne uprave. Pod jednim krovom radiće ljudi iz različitih sistema i taj sistem već funkcioniše kao jedna velika slagalica.
Centar je otvoren zahvaljujući roditeljima koji su se udružili oko “Inicijative za otvaranje Centra za autizam Osijek”, a na naše pitanje ko je finansirao izgradnju dobili smo odgovor: “Svi mi- društvo…”. Naime, država sve ovo finansira iz budžeta. Pored toga, dodatna oprema će biti nabavljena iz EU projekata. Plate zaposlenih će obezbeđivati različiti sektori, u zavisnosti od vrste usluga.
Onda smo videli i automatske roletne i ostalu savremenu opremu, pa smo dalje kroz razgovor shvatili da u Hrvatskoj postoje precizni statistički podaci o broju dece sa smetnjama, podeljeno po skupinama i uzrasnoj dobi, zatim, specijalne škole ne rade po redovnom nastavnom program nego imaju svoje posebne programe i pored toga i IOP-e, a izgradnja objekta koji je pred otvaranjem je trajala manje od dve godine…
Jedino što možemo da kažemo je da se zahvaljujemo direktorki Sandi Zlatarić na gostoprimstvu i da se nadamo da će jednog dana zaživeti naše preporuke za unapređivanje rada specijalnih škola u Srbiji koje su nastale kao rezultat Erasmus+ projekta “Da naše specijalne škole budu kao evropske!”.
Iz ovog “plavog” objekta izlazimo na izlaz sa žutim delom fasade, gde nas ispraćaju i objašnjavaju da sa te strane objekta ima manje sunca, pa su dodali žutu boju koja je topla kao sunce i popravlja raspoloženje na samom ulazu/izlazu. Foto