Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Vežbe reedukacije psihomotorike u kućnim uslovima

VEŽBE REEDUKACIJE PSIHOMOTORIKE

Preporuke za roditelje za rad u kućnim uslovima

 

Evo nekoliko ideja za vežbe reedukacije psihomotorike,u kućnim uslovima, tokom vanrednog stanja. Vi možete da obogatite ove vežbe i da po ovim primerima radite i dalje.

 

Primeri za vežbe:

 

1.      Majka sedi na podu ispred ogledala, sa detetom u krilu. Ljuljaju se u jednu, pa u drugu stranu, 10-15 sekundi. Kada dete prihvati ovu igru, majka daje nalog: -Evo, sada ćemo ovako, ja ću se ljuljati na ovu stranu, a ti se ljuljaj suprotno od mene, na drugu stranu. Zatim, majka uzima ruke deteta i stavlja ih na detetovu glavu i tako pokazuje na glavu dok govori -To je glava! Dalje, pokazuje na isti način oko, nos... Prvo na detetu, a zatim na sebi. Ova vežba može da se radi i u stojećem položaju. U tom slučaju dete je isto ispred mame.

2.      «Podigni ruku napred, ispred sebe!», «Spusti ruku dole!», «Podigni obe ruke gore!», «Spusti obe ruke dole!». Onda sve ove pokrete ponovite par puta. Prvi put  radite sve zajedno sa detetom, a drugi put mu dajte govorni nalog, na primer -Podigni ruke gore! Sačekajte malo da dete izvrši nalog. Ukoliko dete ne može ili neće da ponavlja pokrete, uradite zajedno sa njim.

3.      Hodajte po ravnoj liniji, stopalom ispred stopala. Možete uzeti izolir traku ili lepljivu traku koju ćete zalepiti na pod. Podstičite dete da hoda po toj liniji. Vežbajte dok je detetu interesantno.

 

Važno je da sa detetom ove vežbe radite u prijatnoj atmosferi, bez tenzije i «pritiskanja» deteta da mora da vežba. Ove vežbe radite svakodnevno i u isto vreme, na primer ujutro.

 

Posle vežbi, preporučujem da pevate i da se igrate uz pesmu „Ruke“, autora Ksenije Mirković.

 

Preporuke pripremila

dr Violeta Nestorov, logoped