Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Razgovori sa stručnjacima - prof.dr Nenad Glumbić

📌Svi članovi našeg projektnog tima su veoma uspešni stručnjaci koji rade u oblasti edukacije i rehabilitacije dece sa smetnjama u razvoju. Zbog toga nam je njihovo iskustvo u velikoj meri pomoglo da ovaj projekat bude uspešan. Danas smo razgovarali sa članom našeg projektnog tima, prof. dr Nenadom Glumbićem, koji je i profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.
Kada dođe vreme za školovanje, roditelji dece sa smetnjama u razvoju se susreću sa velikom dilemom da li da dete upišu u „redovnu“ ili u „specijalnu“ školu. Profesor Glumbić govori o tome:


👨‍🏫- Kod nas ne postoji razumevanje šta je to specijalna edukacija i kod nas se specijalna edukacija poistovećuje sa specijalnom školom. Specijalna edukacija podrazumeva pružanje neke dodatne obrazovne podrške deci sa različitim oblicima ometenosti bez obzira gde se ta podrška ostvaruje. Specijana edukacija može da se realizuje u specijalnoj školi, ali može da se realizuje i u redovnom školskom sistemu. Zato bi redovni obrazovni sistem morao da ima specijalnog edukatora koji bi deci pružao dodatnu obrazovnu podršku. Kada bismo savetovali roditelje da li da upišu dete u jedan ili drugi sistem školovanja mislim da bismo uvek pogrešili ukoliko ne bismo imali u vidu konkretno dete i konkretne okolnosti u kojima ta deca žive. Takođe, kada je autizam u pitanju, moramo imati u vidu da se taj poremećaj raspoređuje u spektru poremećaja, od najtežih do najblažih kliničkih manifestacija. Isto tako, različite lokalne sredine pružaju različite mogućnosti za podršku. U nekim okolnostima specijalna škola je pravo rešenje, budući da je detetu potrebna manja grupa dece i usko specijalizovana podrška da bi to dete moglo da ostvari svoje potencijale. U nekim drugim okolnostima bi redovan školski sistem bio pravo rešenje za konkretno dete ukoliko se ide na njegovu socijalizaciju i ukoliko su obrazovni progami takvi da više podržavaju prirodne detetove sklonosti i mogućnosti. Prema tome ne postoji univerzalni recept i mislim da se mora ići od slučaja do slučaja i vrlo je važno, kako je i zakonski predviđeno, da na kraju roditelji donesu odluku o tome.


🇷🇸🇸🇪🇪🇺Kroz Da naše specijalne škole budu kao evropske, Erasmus+ projekat upoznali smo se sa obrazovanjem dece sa smetnjama u razvoju u Švedskoj, a sa ciljem unapređivanja ove oblasti u Srbiji. Projekat sprovodi organizacija Pomoć porodici u okviru Erasmus+ programa koji finansira Evropska Unija. Projektni tim u sastavu prof.dr Nenad Glumbić (na fotografiji), prim.dr Ljiljana Abramović Savić, dr Stevan Nestorov, dr Violeta Nestorov i Jelena Vukić je pripremio preporuke i priručnik pod nazivom “Smernice za unapređivanje rada specijalnih škola u Srbiji”. #erasmusplus #nenadglumbic #specijalnaedukacija