Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

prof.dr Nenad Glumbić: intervju o "ekranizmu" kod dece

Jedan od najvećih stručnjaka za autizam, prof.dr Nenad Glumbić, smatra da je jedna od tema koja se u poslednje vreme sve više aktualizuje, kada je u pitanju autizam, vreme provedeno pred ekranima, a to se kod nas nekako kolokvijalno zove ekranizacija, odnosno izloženost sadržajima sa različitih ekrana još u vrlo ranom uzrastu, čak i u prvim mesecima života.
 
Ova „ekranizacija“ ima veoma negativne efekte, kako na govorno- jezički razvoj, tako i na socijalni razvoj. Kada je u pitanju autizam treba znati da „ekranizacija“ ne može da napravi autizam. Znači, niko ne može gledajući u ekran ili mobilni telefon da postane autističan. Međutim, dete može da razvije neke oblike ponašanja koji liče na autizam. Mi to imamo u svakodnevnoj praksi, a i istraživanja nam to potvrđuju.
Ako imamo dete sa autizmom, pokazuje se da rana izloženost deteta ekranima otežava već postojeću sliku autizma. I kod dece tipičnog razvoja (koja nemaju autizam) postoji problem vremena provedenog ispred ekrana i kumulativnog dejstva tog vremena. Dakle, što su ranije krenuli i što su duže vremena proveli i što je dnevni utrošak vremena pred ekranima veći, to je situacija teža i teže dolazi do napretka u razvoju deteta.
 
🚫Najjednostavnije i najlogičnije je za početak ukinuti bilo kakav pristup tim sadržajima deci koja su u ranom uzrastu i krenuti sa stimulativnim, odnosno podsticajnim aktivnostima.
👉 O svemu tome, prof.dr Nenad Glumbić govori u edukativnom filmu koji ćemo uskoro objaviti!
© prof.dr Nenad Glumbić, Pomoć porodici, Beograd 2021
 
💡Saveti stručnjaka za razvoj dece realizuju se kroz projekat “Porodica kao baza za harmoničan razvoj dece” koji spovodi organizacija Pomoć porodici uz podršku Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije.