Помоћ породици

Невладина организација - основана 1993

Svetski dan porodice, 15. maj 2022

SVETSKI DAN PORODICE 15. MAJ
 
Tokom 2021. godine Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju podržalo je naše aktivnosti, odnosno projekat pod nazivom "Porodica kao baza za harmoničan razvoj dece". Ova podrška nam je veoma značila, a neke od sadržaja koji su namenjeni porodicama i roditeljima možete pronaći na sledećem linku: https://youtube.com/playlist...
Povodom Svetkog dana porodice podelićemo izjavu Milke Milovanović Minić, državne sekretarke u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju:
 
-Demografija i demografski oporavak je danas najvažnije društveno, nacionalno i političko pitanje u Srbiji i to je tema koja prožima sve naše zajedničke aktivnosti na unapređenju podrške porodici, roditeljima i deci. Ministarstvo za brigu o porodici je strateško ministarstvo i u njegovom fokusu je najbolji interes sve dece i svih porodica, ali, potrebe vulnerabilnih porodica moraju prvenstveno biti uzete u obzir.
Državna sekretarka je pored ostalog navela da je Vlada Republike Srbije donela značajne mere finansijske podrške porodici počev od uvećanja roditeljskog dodatka sa 100.000 na 300.000 dinara do uvođenja novog prava na novčana sredstva u visini do 20000 eura za kupovinu prve nekretnine a nosilac ovog prava su majke.
 
 
Ceo tekst pročitajte u nastavku
 
Povodom Međunarodnog dana porodice, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Milka Milovanović Minić posetila je 14.05. Kragujevac, kako bi prisustvovala konferenciji ,,Zajednica za decu i porodicu,, , koji je grad organizovao u saradnji sa predškolskim ustanovama „Đurđevdan“ i „Nada Naumović“, Centrom za socijalni rad Solidarnost, Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ i Domom zdravlja. Konferencija je okupila saradnike na programu podrške roditeljstvu i ranom razvoju, kao i predstavnike roditelja dece iz Kragujevca.
Obrativši se učesnicima skupa, državna sekretarka je istakla da je ovo lepa prilika da se sagledaju rezultati i efekti programa i strategija podrške roditeljstvu i ranom razvoju u koje Grad Kragujevac investira kao i njihov uticaj na kvalitet života porodica, te da su upravo ovi rezultati razlog zbog kojeg su lokalne politike i prakse Kragujevca upravo primer dobrog modela čije širenje treba podržati.
-Demografija i demografski oporavak je danas najvažnije društveno, nacionalno i političko pitanje u Srbiji i to je tema koja prožima sve naše zajedničke aktivnosti na unapređenju podrške porodici, roditeljima i deci, rekla je Milovanović Minić i podsetila da je Ministarstvo za brigu o porodici strateško ministarstvo i da je u njegovom fokusu najbolji interes sve dece i svih porodica, ali, potrebe vulnerabilnih porodica moraju prvenstveno biti uzete u obzir.
Državna sekretarka je pored ostalog navela da je Vlada Republike Srbije donela značajne mere finansijske podrške porodici počev od uvećanja roditeljskog dodatka sa 100.000 na 300.000 dinara do uvođenja novog prava na novčana sredstva u visini do 20000 eura za kupovinu prve nekretnine a nosilac ovog prava su majke.
-Za realizaciju ovih prava iz Zakona Vlada RS je obezbedila blizu 22 milijarde dinara dodatnih sredstava što je praktično za jednu trećinu više novca u odnosu na ranija izdvajanja za finansijsku podršku porodici. Ovo je samo deo razmatranih mera. Rezultati ovih mera su već merljivi i ohrabrujući imajući u vidu više rođene dece u prva tri meseca ove godine kada su rođene 504 bebe više nego u istom period prošle godine što predstavlja rast broja rođenih za 3,5 odsto. Ovi podaci su razloga da verujemo da smo na dobrom putu i da je ekonomsko osnaživanje roditelja od značajnog uticaja na promene u demografskoj slici ali nije presudno i da moramo zajednički promišljati i o drugim vidovima pomoći i podrške kako bi osnažili i ohrabrili roditelje da šire svoje porodice i da se kvalitetnije nose sa izazovima roditeljstva, rekla je Milovanović Minić istakavši da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u svom jednoipo godišnjem mandatu prioritetizovalo saradnju sa jedinicama lokalne uprave.
-Do sada smo obišli 135 opština i gradova kako bi smo sagledali specifičnosti svake sredine, identifikovali probleme ali i dobre prakse i resurse za njihovo rešavanje koji direktno utiču na kvalitet života porodica a samim tim i na demografiju Republike Srbije. Sprovođenje populacione politike na principima jednakosti, rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti je zajednički cilj i zadatak koji treba da bude sinhronizovan i koordiniran sa svim akterima zajednice i na svim nivoima državne uprave istakla je državna sekretarka, podsetivši i da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju iniciralo i pokrenulo nekoliko značajnih procesa u cilju unapređenja zakonske legislative oblasti brige o porodici, uspostavilo saradnju sa svim ministartsvima, različitim institucijama i predstavnicima civilnog društva koji se bave podrškom deci i porodici. Rad na izmenama i dopunama porodičnog koji je u toku, i kada bude usvojen pružiće najširi okvir za zaštitu dečijih prava i podršku porodicama, što će prema njenim rečima biti još jedan korak ka kreiranju normativnog okvira koji jasno definiše kako zaštiti prava deteta u okviru porodično pravnih odnosa, posebno kada je u pitanju fizičko kažnjavanje kao vaspitno sredstva jer prema podacima MIKS-a ova vrsta nasilja je još uvek realnost za svako 3 dete u Srbiji na uzrastu od 2 do 4 godine.
-U situaciji kada imamo ovakvu demografsku sliku i generalno opadajući trend broja rođenih kako kod nas, tako i u regionu pa i u čitavoj Evropi, kada je više nego ikada potrebno udružiti sve resurse u zajednici kako bi smo zaustavili dalji demografski pad i osigurali demografsku otpornost, neophodno je da porodica bude u fokusu svih naših zajedničkih aktivnosti. rekla je Milovanović Minić i dodala da su podržan roditelj i svako dete najčvršći stub opstanka i razvoja srpskog društva.
U radu konferencije učestovala je i Josi Ečeveri Burkhart zamenica direktorke UNICEF – a u Srbiji, koja je istakla značaj institucionalne podrške roditeljima sa malom decom, jer briga o ranom razvoju dece polazi od osnaživanja roditelja.
O unapređenim strategijama, merama i praksama podrške roditeljstvu utvrđenim zahvaljujući projektu „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu- govorila je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.
Grad Kragujevac je prema rečima Nikole Ribarića načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti prepoznat kao primer dobre prakse i zato je izabran da bude domaćin ove konferencije.
Predsednica UO Programa Podsticajno roditeljstvo Prof dr. Slavica Đukić Dejanović i specijalna savetnica premijerke Republike Srbije iznela je ideju da čitava Srbije, bude obuhvaćena ovim projektom koji je deo međunarodnih koje se ovde implementiraju.